Út a Csipetig

Rólunk

Készítette: csipet-Nincs hozzászólás

Az alábbi blogbejegyzésben egy interjú olvasható Klenovszki Katával, a Csipet megálmodójáról és tulajdonosáról, mely által betekintés nyerhető Kata szemléletmódjába, motivációiba és jövőképébe is.

Kata, te mióta vásárolsz csomagolásmentes boltokban? 
Ez a szemléletmód néhány éve kezdődött. Először csak néhány dologban változtattam és cseréltem. Ilyen volt a többször használható zsák, újraszalvéta, kulacs… Majd folytatódott a csomagolásmentes élelmiszerekkel, környezetbarát háztartási eszközökkel, natúr és újrahasználható csomagolású kozmetikumokkal.

Miért választottad ezt a vásárlási módot? 
Évekkel ezelőtt Budapestre kerültem, de vidéken nőttem fel, ahol a család művelte a kertet, volt befőzés, kertészkedés, ősszel kis zsákokban elrakott magvacskák tavaszra, nagyi által vászonszalvétába csomagolt tízórai… Szóval a gyerekkor jól indult, de aztán elég messzire kerültem ettől az életmódtól: jöttek a bevásárlóközpontokban palackozva, műanyagba csomagolva, könnyen beszerezhető (néha kétes minőségű) mindenfélék. Egy ideje próbálok tudatosabban figyelni, hogy mit és miben veszek. És hogy mi vezetett ide? Alapvetően két dolog. Az egyik, hogy több mindenre is allergiám alakult ki, így elkezdtem jobban odafigyelni, hogy mit eszek és ezzel együtt arra is, hogy miben veszem ezeket, valamint arra, hogy mivel veszem körbe magam. A másik pedig, hogy mindig is nagy állatbarát voltam (most egy cicám van) és nagyon rossz érzéssel néztem azokat a képeket, melyeken az óceánból mentett, műanyagba akadt állatok szerepeltek. Most már, amikor az óceánból kihalászott dolgokról szóló kisfilmeket vetítik, tudom, hogy: „Nem, az nem az enyém, nem miattam van ott!”

Mi ösztönzött arra, hogy saját boltot nyiss? 
A multi világából léptem ki. Alapvetően nem azért, hogy csomagolásmentes boltot nyissak. De addigra már olyan közel állt hozzám ez a szemlélet, hogy aznap, amikor eldöntöttem, hogy kilépek a régi munkahelyemről és megkérdezték tőlem, hogy „Mit szeretnél csinálni?” rögtön rávágtam, hogy: „Szeretnék egy csomagolásmentes boltot nyitni.”
Szerencsés egybeesés volt, hogy ekkor kezdtek a csomagolásmentes boltok is nagyon népszerűvé válni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ahhoz, hogy minél többen tudjanak haladni az úton a környezettudatosság irányába, illetve, hogy egyáltalán elinduljanak ezen az úton, ahhoz az kell, hogy sokak közvetlen közelében elérhető alternatívák legyenek, mint például csomagolásmentes boltok.

Miért jó, ha egyre többen vásárolnak csomagolásmentes boltban? 
Erről egy idézet jut eszembe:
„A bolygónak nem egy maroknyi tökéletes környezetvédőre van szüksége, hanem sok milliárd tökéletlenre.” Szokták mondani, hogy a vásárlásod szavazat. Szerintem, ha valaki akár csak egy lépést tesz, (pl: valamit nem műanyagba csomagol, újrahasználhatót választ eldobható helyett) az már jelentős döntés, mert ezekből az apróságokból alakulhat ki valami komplexebb. Senki sem lesz egyik napról a másikra zero waste (sőt én a low waste fogalmat jobban is szeretem). Ha mindig csak egy picit csökken az ökológiai lábnyomunk, az már egy jó út.

Kata a Csipetben 🙂

Az élet más területein is ennyire tudatos vagy? 
Még nagyon sok minden van, amiben szeretnék fejlődni és tudatosabban dönteni, de van, amiben nagyon tudatos vagyok. Például gyakran használok tömegközlekedést, a kedvenc táskám maradék kárpit anyagokból készült. Korábban nagy fast fashion vásárló voltam, mára már ez is változott. De vannak dolgok, amiket tudom, hogy nem csinálok jól, de még nem sikerült lemondanom róluk vagy megváltoztatni ezeket. Ezekre úgy tekintek, hogy ez egy folyamat és keresem, hogy a számomra komfortos határokon belül hol tudnék változtatni. Aztán persze közben ez a komfortzóna is mindig tolódik.

Te mivel ösztönöznél másokat arra, hogy csomagolásmentes boltban vásároljanak?
Szerintem fontos, hogy ne egyik napról a másikra akarjon valaki mindent megváltoztatni, hanem kis lépésekben haladjon. Fontos, hogy ezeknek a kis lépéseknek tudjon örülni, mert így fogja tudni fenntartani azokat. Én például emlékszem, hogy amikor körülöttem már többen kulacsot használtak kis műanyagflakon helyett és én is erre tértem át, akkor kicsivel később amikor olvastam egy cikket arról, hogy milyen káros anyagok oldódhatnak ki a műanyag flakonból és milyen sokára bomlik le, akkor belül milyen büszke voltam magamra, hogy én már nem műanyag flakont használok. De nagyon örültem annak is, amikor beszereztem egy gyönyörű újraszalvétát, aztán azt vettem észre, hogy körülöttem más is elkezdett ilyet használni.

Honnan jött a Csipet elnevezés? 
A választott névnek van fizikai és átvitt jelentése is. Szerintem sok kicsi sokra megy alapon működik a dolog. Holnapra lehet, hogy nem tudunk minden rossz szokást megváltoztatni, nem fognak szempillantás alatt eltűnni azok a szeméthegyek, amiket eddig felhalmoztunk, de ha sokan minden nap csak egy kicsit odafigyelünk, előre tervezünk, átgondoljuk mit választunk, mennyire van abból szükségünk, szükség van-e rá egyáltalán, akkor nem nőnek majd azok a szeméthalmok és akkor lesz kézzel fogható, hogy volt értelme egy anno aprónak hitt lépésnek.

Valójában ez tükröződik a boltban is. Ez egy apró boltocska, amivel a világot nem váltom meg, de hiszem, hogy sok környékbelinek jelenthet elérhető alternatívát, akik ismerik vagy szeretnék megismerni a csomagolásmentes vásárlás előnyeit, s hogy elérhetőek legyenek nem becsomagolva a főzési- sütési alapanyagok (ha kell egy csipetnyi is), nassolni valók, kimérős takarító- és tisztítószerek, olyan kozmetikumok, melyek kiürült tégelye a gyártónak visszaküldhető további felhasználásra.